15/11/2018 - Αίτημα σχετικά με την ισχύ των παραπεμπτικών

       Προς
       Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
       Υπόψη Προέδρου, κ. Σωτ. Μπερσίμη
       Κοινοποίηση
       Πρ/νο Γεν. Δ/νσης Διαχείρισης και Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γ. Αγγούρη
      

    Αθήνα, 15/11/2018

    ΑΙΤΗΜΑ


       Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
       Αργά χθες το βράδυ η Γεν. Δ/νση Οργάνωσης και Σχεδιασμού αγοράς υπηρεσιών υγείας, εξέδωσε μία ανακοίνωση μέσω της οποίας ενημερώνει τους παρόχους ότι τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από την 1η Νοεμβρίου και μετά, στα οποία το αναγραφόμενο χρονικό όριο εκτέλεσής τους ήταν τριάντα (30) ημέρες, θα πρέπει να εκτελεσθούν εντός του χρονικού διαστήματος των τριών (3) εβδομάδων, όπως αναφέρεται στον νέο Ε.Κ.Π.Υ., για να είναι έγκυρα.
       Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ μέσω των οποίων παράγονται και τα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, προσαρμόστηκαν στο χρονικό όριο που απαιτεί ο νέος τροποποιημένος Ε.Κ.Π.Υ. μόλις την Τρίτη 13/11/2018, δηλαδή 2 ημέρες πριν από τη σημερινή μας επιστολή.
       Ως εκ τούτου, υπάρχουν ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν στα χέρια τους παραπεμπτικά, η ισχύς των οποίων λήγει στις τριάντα (30) ημέρες και οι οποίοι έχουν κλείσει ραντεβού για κάποιες κατηγορίες εξετάσεων στις οποίες υπάρχει μεγάλη χρονική αναμονή για την εκτέλεσή τους στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, μέσα στο χρονικό περιθώριο των 30 ημερών που αναγράφεται στο παραπεμπτικό.
       Για τον λόγο αυτό και για να αποφευχθούν αφενός μεν η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Οργανισμού με την έκδοση νέου παραπεμπτικού, αλλά και η ενόχλησή τους για την μη εκτέλεση της προγραμματισμένης εξέτασης η οποία πιθανόν να απαιτεί και κάποια προετοιμασία και αφετέρου η δυσαρέσκεια τους και η λεκτική αντιπαράθεση, στην καλύτερη περίπτωση, με τη μονάδα εργαστηριακής ιατρικής στην οποία έχουν προγραμματίσει την εκτέλεση της εξέτασής τους η οποία όμως δεν θα μπορεί να εκτελεσθεί, γιατί η μονάδα δεν θα μπορεί να τον εξυπηρετήσει αφού το παραπεμπτικό του θα είναι άκυρο, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Δ/νσης σας.
        Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως εγκαίρως δώσετε λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, αφού οι πάροχοι δεν ευθύνονται καθόλου για την χρονική καθυστέρηση συμμόρφωσης με τον νέον Ε.Κ.Π.Υ., των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ.

     

                   Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας
          Δρ Γεώργιος Βουγιούκας                                          Ιωάννης Καραμηνάς
               Ιατρός Ακτινολόγος                                                      Βιοχημικός