03/04/2018 - Ενημέρωση από συνέντευξη τύπου Ι.Σ.Α.

    Αθήνα, 03/04/2018

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

       Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων του Ι.Σ.Α., χθες Δευτέρα 02/04/2018, η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου με θέμα : « Η κατάρρευση του συστήματος Π.Φ.Υ.  και η οικονομική εξαθλίωση του ιατρικού κόσμου», στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας και ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις τιμές αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, που έχουν σαν αποτέλεσμα την περικοπή των εσόδων των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων σε ποσοστό 65% περίπου μεσοσταθμικά, όταν αυτές οι τιμές έχουν προσδιοριστεί με Π.Δ. από το μακρινό 1991 και οι οποίες τιμές έχουν υποστεί δύο επιπλέον μειώσεις το 2012 και το 2015 με τις νέες ασφαλιστικές τιμές που έχει εφαρμόσει ο νέος Οργανισμός (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
       Τα περιοριστικά αυτά μέτρα τα οποία επιγραμματικά είναι :
       α) Μείωση των ονομαστικών τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων,
       β) Τμηματικές εκπτώσεις στις διάφορες κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων (rebate),
       γ) Αυτόματη περικοπή υπέρβασης των δαπανών (claw back),
       δ) Επιστροφή μεγάλων ποσών από τους συμψηφισμούς παλαιότερων ετών (2013-2015) και
       ε) Μείωση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για δαπάνες υγείας κατά 4,1% το τρέχον έτος, αλλά και κατά το ίδιο ποσοστό για το επόμενο έτος (2018 και 2019),
    καθιστούν αδύνατη την συνέχιση της λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες αυτής της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές αυτές μονάδες, αφού οι δημόσιες δομές σε μεγάλο βαθμό υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, ενώ ο χρόνος αναμονής εκτέλεσης και απόδοσης των αποτελεσμάτων και της πλέον απλής διαγνωστικής εξέτασης, ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες.
       Μπορείτε να δείτε όλη την χθεσινή συνέντευξη τύπου μαγνητοσκοπημένη πατώντας εδώ.

     

        Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας
    Δρ Γεώργιος Βουγιούκας                         Ιωάννης Καραμηνάς
    Ιατρός Ακτινολόγος                                  Βιοχημικός