01/07/2015 - "Συνέλληνες ψηλά το κεφάλι" και "Η ¨διαπραγμάτευση¨ και η κατάντια μας.Πως φτάσαμε ως εδώ"

    Αθήνα, 01/07/2015

    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 

     

    Επειδή οι στιγμές που περνάει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είναι εξαιρετικά κρίσιμες και επειδή θα χειροτερέψουν, χρειάζεται ψυχραιμία από όλους, γνώση, ανοιχτό μυαλό και τη συνείδηση σε πλήρη λειτουργία, για να αποφύγουμε τραγικές καταστάσεις.
       Γι ' αυτόν τον λόγο αναδημοσιεύουμε από το capital.gr δύο άρθρα, το ένα του Κ. Στούπα με τίτλο " Συνέλληνες ψηλά το κεφάλι " και το άλλο του Γ. Τσαμουργκέλη με τίτλο " Η ¨διαπραγμάτευση¨ και η κατάντια μας. Πως φτάσαμε εδώ; ", τα οποία άρθρα θα αυξήσουν την γνώση μας που είναι το ισχυρότερο όπλο του ελεύθερου και δημοκρατικού πολίτη.

     

    Συνέλληνες ψηλά το κεφάλι


       Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες λίγο έως καθόλου μπορούν να αλλάξουν.
    Μερικές από τις καταλυτικές εξελίξεις θα είναι οι εξής:
       Οι τράπεζες θα αργήσουν να ανοίξουν ξανά. Η επάνοδος μιας ομαλοποίησης θα πάρει τουλάχιστον μήνες και η πλήρης ομαλοποίηση χρόνια. Τα σενάρια αν θα ανοίξουν με ευρώ ή δραχμή θα τα εξετάσουμε στη συνέχεια.
       Όσοι εγγυώνται καταθέσεις ή είναι ψεύτες ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Οι τράπεζες χρωστάνε 125 δισ. στον ELA, όση είναι και η λογιστική απεικόνιση των καταθέσεων. Συν "κόκκινα" δάνεια κλπ. Αυτό που έγινε στην Κύπρο νομίζω πως θα θυμίζει παιδική εκδρομή…
       Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα είτε καταβληθούν είτε όχι λίγο θα βοηθήσουν με κλειστές τράπεζες. Οι επιχειρήσεις μαζικά αδυνατούν να καταβάλλουν μισθούς. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ήδη μπαίνουν μαζικά σε διαθεσιμότητα και η ανεργία θα εκτοξευθεί.
       Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που είχαν επιβιώσει τα τελευταία χρόνια θα βάλει λουκέτο. Αν το προηγούμενο ήταν ύφεση αυτό που ξεκίνησε θα είναι Αρμαγεδδών.
       Τα έσοδα του δημοσίου και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταρρεύσουν ήδη από τον Ιούνη και πλήρως από τον Ιούλη. Άρα, μισθοί και συντάξεις του δημοσίου καταβάλλονται για τελευταία φορά ολόκληρα.
       Μέσα στους επόμενους μήνες ασχέτως αν θα πρόκειται να γίνει με δραχμή ή με ευρώ, μισθοί και συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα επαναπροσδιοριστούν από μηδενική βάση.
       Θυμάστε που λέγαμε καλύτερα μείωση 20, 30 ή 50% οργανωμένα παρά χάος και επαναπροσδιορισμός από μηδενική βάση; Ήρθε η ώρα να αποδειχτεί ποιοι ήταν οι πραγματικοί φίλοι του λαού ως συνόλου και ιδίως των πιο αδυνάμων που θα υποφέρουν πιο πολύ σε αυτές τις ανακατατάξεις.
       Τα μόνα συναλλαγματικά διαθέσιμα που διαθέτει η χώρα είναι τα 30-40 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα στρώματα. Αν το κράτος επιχειρήσει να τα υφαρπάξει από τα στρώματα όπως είχε προβλέψει τις προάλλες ένας Ευρωβουλευτής, θα κρυφτούν στα όρη και τα ποτάμια της επικράτειας.
       Άρα, σύντομα θα παρατηρηθούν ελλείψεις στα ράφια και τα πρατήρια.
       Το να επιχειρήσουν να βάλουν δελτίο ο Λαφαζάνης και ο Λαπαβίτσας και κάποιοι άλλοι που είναι ανεπαρκείς ακόμη και να τυλίγουν σουβλάκια στον Κάβουρα, το θεωρώ εκ των προτέρων αποτυχία. Οι πολιτικές εξελίξεις θα σαρώσουν τα πάντα...
       Ασχέτως λοιπόν αποτελέσματος δημοψηφίσματος την Κυριακή, οι εξελίξεις αυτές έχουν δρομολογηθεί και εξελίσσονται ραγδαία πλέον.
       Ευρώ ή δραχμή...
        Αν υποθέσουμε πως επικρατήσει το ΟΧΙ. Ο κύριος Τσίπρας ίσως έχει τη ψευδαίσθηση πως αυτός θα παίξει κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Κατά την γνώμη μου είναι απίθανο να συμβεί αυτό... Ούτε μια στο εκατομμύριο να κάνουν βήμα πίσω.
       Υπάρχουν οι εξής επιλογές είτε να υποχωρήσει, είτε να παραιτηθεί, είτε να σχεδιάσει τη μετάβαση στη δραχμή. Μόνο κάποιες διάνοιες του μεγέθους Λαπαβίτσα και Μακρή μπορούν να καθίσουν σοβαρά να σχεδιάσουν την μετάβαση στη δραχμή εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.
        Μετάβαση σε εθνικό νόμισμα χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα για εισαγωγή καυσίμων και τροφίμων δεν έχει καμιά τύχη. Ανθρωπιστική κρίση σημαίνει "σκληρή" διαπραγμάτευση με τον Σόιμπλε και τον Μοσκοβισί για την αποστολή τραίνων με ρύζι και μακαρόνια.
       Τα περί Ρωσίας και Κίνας είναι αστειότητες. Η Ελλάδα έχει αξία για τις χώρες αυτές σαν μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
       Ποιος απομένει ικανός να μας δώσει 30-40 δισ. τα επόμενα χρόνια για  να σηκώσουμε την χώρα από τα ερείπια; Η ΕΕ και η Ευρωζώνη με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είναι απίθανο όλοι αυτοί όμως να κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία με τον κ. Τσίπρα και το κ. Βαρουφάκη.
       Άρα, στην πρώτη φάση οι πολιτικές εξελίξεις αφορούν κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και μετά εκλογές.
       Στην εκδοχή αυτή η χώρα μόνο από ατύχημα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρώ. Αν εξυπηρετούσε την κυβέρνηση το σενάριο αυτό θα το επεδίωκε. Όμως δεν λύνει κανένα πρόβλημα ίσα-ίσα που τα περιπλέκει. Παρόλα αυτά επειδή η ιστορία είναι κυρίως μια σειρά από ατυχήματα, οι πιθανότητες ενός Grexit είναι κοντά στο 50%.
        Αν επικρατήσει το ΝΑΙ
       Και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και άδειες. Οι μισθοί δεν θα καταβληθούν κλπ κλπ. Θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις κατά μερικές μέρες νωρίτερα.
       Στο σενάριο αυτό οι πιθανότητες Grexit είναι κάτω από το 50%.
       Πιστεύω σταθερά πως η Ελλάδα είναι καλύτερα να μείνει στο ευρώ για λόγους οικονομικούς, γεωπολιτικούς και κυρίως πολιτισμικούς. Το μέσα ή έξω σε σχέση με αυτά που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι επουσιώδες.
       Αυτό που είναι πιο επικίνδυνο από το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στο Ευρώ είναι ο υφέρπων εθνικός διχασμός, που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για την κατάληξη των πραγμάτων.
       Όλοι πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία καθώς βρισκόμαστε πάνω στο ίδιο καράβι και όπου είναι να πάμε θα πάμε όλοι μαζί. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και οι εχέφρονες της κάθε πλευράς θα πρέπει να νουθετήσουν τους θερμοκέφαλους.
       Συνέλληνες ψηλά το κεφάλι, καταιγίδα είναι θα περάσει. Είχαμε χτίσει ένα κάστρο στην άμμο και το νερό το έχει διαβρώσει. Θα το ξαναχτίσουμε λίγο πιο πέρα...
       2) Ο Θουκυδίδης για τα δεινά του εμφυλίου πολέμου
       Σ’ αυτές τις ακρότητες έφτασε ο εμφύλιος πόλεμος (στάσις) και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση γιατί ήταν ο πρώτος που έγινε. Αργότερα μπορεί κανείς να πή ότι ολόκληρος ο ελληνισμός (τὸ Ἑλληνικὸν) συνταράχτηκε, γιατί παντού σημειώθηκαν εμφύλιοι σπαραγμοί. Οι δημοκρατικοί καλούσαν τους Αθηναίους να τους βοηθήσουν και οι ολιγαρχικοί τους Λακεδαιμονίους. όσο διαρκούσε η ειρήνη δεν είχαν ούτε πρόφαση, αλλά ούτε τη διάθεση να τους καλέσουν σε βοήθεια. Με τον πόλεμο, όμως, καθεμιά από τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις μπορούσε εύκολα να βρή ευκαιρία να προκαλέσει εξωτερική επέμβαση για να καταστρέψη τους αντιπάλους της και να ενισχυθή η ίδια για να ανατρέψει το πολίτευμα. Οι εμφύλιες συγκρούσεις έφεραν μεγάλες κι αμέτρητες συμφορές στις πολιτείες, συμφορές που γίνονται και θα γίνωνται πάντα όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου, συμφορές που μπορεί να είναι βαρύτερες ή ελαφρότερες κ’ έχουν διαφορετική μορφή [66] ανάλογα με τις περιστάσεις.
       Σε καιρό ειρήνης και όταν ευημερή ο κόσμος και οι πολιτείες, οι άνθρωποι είναι ήρεμοι γιατί δεν τους πιέζουν ανάγκες φοβερές. Αλλ’ όταν έρθη ο πόλεμος που φέρνει στους ανθρώπους την καθημερινή στέρηση, γίνεται δάσκαλος της βίας κ’ ερεθίζει τα πνεύματα του πλήθους σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημιουργεί. Ο εμφύλιος πόλεμος, λοιπόν, μεταδόθηκε από πολιτεία σε πολιτεία. Κι όσες πολιτείες έμειναν τελευταίες, έχοντας μάθει τι είχε γίνει αλλού, προσπαθούσαν να υπερβάλλουν σ’ επινοητικότητα, σε ύπουλα μέσα και σε ανήκουστες εκδικήσεις. Για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα (φιλέταιρος), η προσωπική διστακτικότητα θεωρήθηκε δειλία που κρύβεται πίσω από εύλογες προφάσεις και η σωφροσύνη προσωπίδα της ανανδρείας. Η παραφορά θεωρήθηκε ανδρική αρετή, ενώ η τάση να εξετάζωνται προσεκτικά όλες οι όψεις ενός ζητήματος θεωρήθηκε πρόφαση για υπεκφυγή. Όποιος ήταν έξαλλος γινόταν ακουστός, ενώ όποιος έφερνε αντιρρήσεις γινόταν ύποπτος. Όποιον επινοούσε κανένα τέχνασμα και πετύχαινε, τον θεωρούσαν σπουδαίο, κι όποιον υποψιαζόταν σύγκαιρα και φανέρωνε τα σχέδια του αντιπάλου, τον θεωρούσαν ακόμα πιο σπουδαίο. Ενώ όποιος ήταν αρκετά προνοητικός, ώστε να μην χρειαστούν τέτοια μέσα, θεωρούσαν ότι διαλύει το κόμμα και ότι είναι τρομοκρατημένος από την αντίπαλη παράταξη. Με μια λέξη, όποιος πρόφταινε να κάνη κακό πρίν από άλλον, ήταν άξιος επαίνου, καθώς κ’ εκείνος που παρακινούσε στο κακό όποιον δεν είχε σκεφτή να το κάνη.
       Αλλά και η συγγένεια θεωρήθηκε χαλαρότερος δεσμός από την κομματική αλληλεγγύη, γιατί οι ομοϊδεάτες ήσαν έτοιμοι να επιχειρήσουν ό,τιδήποτε, χωρίς δισταγμό, και τούτο επειδή τα κόμματα δεν σχηματίστηκαν για να επιδιώξουν κοινή ωφέλεια με νόμιμα μέσα, αλλά αντίθετα, για να ικανοποιήσουν [67] την πλεονεξία τους παρανομώντας (οὐ γὰρ μετὰ τῶν κειμένων νόμων ὠφελίας αἱ τοιαῦται ξύνοδοι, ἀλλὰ παρὰ τοὺς καθεστῶτας πλεονεξίᾳ). Και η μεταξύ τους αλληλεγγύη βασιζόταν περισσότερο στη συνενοχή τους παρά στους όρκους τους στους θεούς. Τις εύλογες προτάσεις των αντιπάλων τους τις δέχονταν με υστεροβουλία και όχι με ειλικρίνεια για να φυλαχτούν από ένα κακό αν οι άλλοι ήσαν πιο δυνατοί. Και προτιμούσαν να εκδικηθούν για κάποιο κακό αντί να προσπαθήσουν να μην το πάθουν. Όταν έκαναν όρκους για κάποια συμφιλίωση, τους κρατούσαν τόσο μόνο όσο δεν είχαν την δύναμη να τους καταπατήσουν, μη έχοντας να περιμένουν βοήθεια από αλλού. Αλλά μόλις παρουσιαζόταν ευκαιρία, εκείνοι που πρώτοι είχαν ξαναβρεί το θάρρος τους, αν έβλεπαν ότι οι αντίπαλοί τους ήσαν αφύλαχτοι, τους χτυπούσαν κ’ ένοιωθαν μεγαλύτερη χαρά να τους βλάψουν εξαπατώντας τους, παρά χτυπώντας τους ανοιχτά. Θεωρούσαν ότι ο τρόπος αυτός όχι μόνο είναι, πιο ασφαλής αλλά και βραβείο σε αγώνα δόλου. Γενικά είναι ευκολώτερο να φαίνονται επιδέξιοι οι κακούργοι, παρά να θεωρούνται τίμιοι όσοι δεν είναι δόλιοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν το κακό και να θεωρούνται έξυπνοι, παρά να είναι καλοί και να τους λένε κουτούς. Αιτία όλων αυτών ήταν η φιλαρχία που έχει ρίζα την πλεονεξία και την φιλοδοξία που έσπρωχναν τις φατρίες να αγωνίζονται με λύσσα. Οι αρχηγοί των κομμάτων, στις διάφορες πολιτείες, πρόβαλλαν ωραία συνθήματα. Ισότητα των πολιτών (ἰσονομία πολιτικὴ) από την μια μεριά, σωφροσύνη της αριστοκρατικής διοίκησης (ἀριστοκρατία σώφρων) από την άλλη. Προσποιούνταν έτσι ότι υπηρετούν την πολιτεία, ενώ πραγματικά ήθελαν να ικανοποιήσουν προσωπικά συμφέροντα και αγωνίζονταν με κάθε τρόπο να νικήσουν τους αντιπάλους τους. Τούτο τους οδηγούσε να κάνουν τα φοβερώτερα πράματα επιδιώκοντας να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους, όχι ως το σημείο που επιτρέπει η δικαιοσύνη ή το συμφέρον της πολιτείας, αλλά κάνοντας τις αγριότερες πράξεις, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση του [68] κόμματος τους. Καταδίκαζαν άνομα τους αντιπάλους τους ή άρπαζαν βίαια την εξουσία, έτοιμοι να κορέσουν το μίσος τους. Καμιά από τις δύο παρατάξεις δεν είχε κανένα ηθικό φραγμό κ’ εκτιμούσε περισσότερο όσους κατόρθωναν να κρύβουν κάτω από ωραία λόγια φοβερές πράξεις. Όσοι πολίτες ήσαν μετριοπαθείς θανατώνονταν από την μια ή την άλλη παράταξη είτε επειδή είχαν αρνηθή να πάρουν μέρος στον αγώνα είτε επειδή η ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσαν να επιζήσουν προκαλούσε εναντίον τους τον φθόνο.
       Έτσι οι εμφύλιοι σπαραγμοί έγιναν αιτία ν’ απλωθή σ’ όλο τον ελληνικό κόσμο κάθε μορφή κακίας και το ήθος, που είναι το κυριότερο γνώρισμα της ευγενικής ψυχής κατάντησε να είναι καταγέλαστο κ’ εξαφανίστηκε. Ο ανταγωνισμός δημιούργησε απόλυτη δυσπιστία και δεν υπήρχε τρόπος που να μπορή να την διαλύση, ούτε εγγυήσεις ούτε όρκοι φοβεροί. Όλοι, όταν επικρατούσαν, ξέροντας ότι δεν υπήρχε ελπίδα να κρατηθούν μόνιμα στην εξουσία, προτιμούσαν, αντί να δώσουν πίστη στους αντιπάλους τους, να πάρουν τα μέτρα τους για να μην πάθουν οι ίδιοι. Τις περισσότερες φορές επικρατούσαν οι διανοητικά κατώτεροι (οἱ φαυλότεροι γνώμην ὡς τὰ πλείω περιεγίγνοντο). Φοβόνταν την δική τους ανεπάρκεια και την ικανότητα των αντιπάλων τους κ’ έτσι, για να μην νικηθούν στη συζήτηση και για να μην πέσουν θύματα των όσων οι άλλοι θα επινοούσαν, δεν είχαν κανένα δισταγμό να προχωρήσουν σε βίαιες πράξεις. Όσοι, πάλι, περιφρονούσαν τους αντιπάλους τους, νόμιζαν ότι μπορούσαν σύγκαιρα να καταλάβουν τα σχέδιά τους. Θεωρούσαν ότι δεν ήταν ανάγκη να μεταχειριστούν βία για τα όσα μπορούσαν, καθώς νόμιζαν, να πετύχουν με τις ραδιουργίες τους. Έτσι, τις περισσότερες φορές, δεν φυλάγονταν και οι αντίπαλοί τους αφάνιζαν.
       [Στην Κέρκυρα, λοιπόν, έγιναν, για πρώτη φορά, τα φοβερά αυτά πράγματα στα οποία μπορούν να οδηγηθούν άνθρωποι που ζούν κάτω από καθεστώς [69] τυραννικό όταν τους δοθή η ευκαιρία να εκδικηθούν τους άρχοντές τους. Άλλοι, κινήθηκαν για ν’ απαλλαγούν από τη φτώχεια τους επιδιώκοντας να πάρουν τις περιουσίες των άλλων. Άλλοι χτυπούσαν άγρια και αλύπητα τους ανθρώπους της ίδιας τάξης, όχι από πλεονεξία, αλλά από το τυφλό πάθος του πρωτόγονου ανθρώπου. Ολόκληρη η ζωή της πολιτείας αναστατώθηκε και η ανθρώπινη φύση, η οποία – κι όταν ακόμα υπάρχη ευνομία – έχει την τάση να παρανομή, ξεχείλισε, κι ανατρέποντας τους νόμους, έδειξε με ικανοποίηση, όλη της την ασυγκράτητη έχθρα εναντίον κάθε εξουσίας. Αν προτίμησαν την άνομη εκδίκηση από τη δικαιοσύνη, αν προτίμησαν την πλεονεξία από την ευνομία, τούτο συνέβηκε επειδή ο φθόνος είχε διαβρώσει την ψυχή τους. Για να εκδικηθούν τους εχθρούς τους οι άνθρωποι, σε τέτοιες περιστάσεις, αγνοούν τους κανόνες επάνω στους οποίους στηρίζονται οι κοινωνίες, κανόνες όμως επάνω στους οποίους μπορούν να στηριχτούν για να σωθούν αν βρεθούν στην ανάγκη. Αλλά αδιαφορούν ξεχνώντας ότι, αν καταλύσουν όλους τους κανόνες, τότε κ’ οι ίδιοι θα στερηθούν από την προστασία τους αν έρθη στιγμή που θα την έχουν ανάγκη].  


       Η ¨διαπραγμάτευση¨ και η κατάντια μας. Πως φτάσαμε εδώ;


       Η στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση στηρίχθηκε σε πυλώνες που αποδείχθηκαν
    (όπως αναμενόταν) σαθροί.
       1. Χορεύουν οι αγορές;
       Η τακτική της κυβέρνησης στηρίχθηκε στην πίστη για την αστάθεια που μπορεί να επιφέρει το GREXIT στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία προκαλώντας το φόβο των ηγετών και άρα την οπισθοχώρηση έναντι των ελληνικών διεκδικήσεων. Μια τέτοια αστάθεια εκφράζεται ως γνωστό με την πτώση των χρηματιστηρίων, την αύξηση των spreads των ομολόγων και την εκτός ελέγχου μείωση της αξίας του ευρώ έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων. Σαφέστατα, για να έχει
    πολιτικό νόημα αυτή η αστάθεια πρέπει να έχει διάρκεια που να αποδεικνύει ότι το GREXIT όντως επηρέασε τα θεμελιώδη στοιχεία χωρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλιώς πως οι διακυμάνσεις της βραχυχρόνιας περιόδου αποδίδονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις. Όμως και αυτές οι βραχυχρόνιες διακυμάνσεις ήταν ελάχιστες. Το ευρώ μάλλον ισχυροποιήθηκε, τα χρηματιστήρια κατέγραψαν περιορισμένες απώλειες, ενώ τα spreads στις αγορές ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης ελάχιστα επιδεινώθηκαν, και μάλιστα για λίγες μέρες.
       Και πώς να είναι διαφορετικά. Οι μηχανισμοί χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας της ΕΕ έχουν ενισχυθεί δραματικά μετά το 2008. Τα κράτη μέλη (πλην της Ελλάδας) έχουν βελτιώσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και έχουν προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Κυρίως όμως η μεγάλη αλλαγή είναι η υιοθέτηση της πολυπόθητης ποσοτικής χαλάρωσης που ολοκληρώνει τι οπλοστάσιο της ΕΚΤ να παρεμβαίνει σταθεροποιητικά όσο και αναπτυξιακά στις επιμέρους εθνικές αγορές.   

      Πολύ περισσότερο εάν σε αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέσουμε και  την υπερβάλλουσα ρευστότητα του παγκόσμιου συστήματος λόγω της αύξησης της προσφοράς χρήματος στις ΗΠΑ την Κίνα και την ΕΕ που δίνει τη δυνατότητα επενδύσεων στα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιαγορές. Ουσιαστικά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να αποσταθεροποιήσει με τη την πολιτική διαχείριση της ελληνικής κρίσης τις διεθνείς αγορές ήταν εκ προοιμίου αποτυχημένη, ενώ η τελική πραγμάτωση της, απλώς εξέθεσε τη χώρα.
       2. Η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ γιατί χρωστάει πολλά… Ο πρωθυπουργός σε μια τελευταία συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση ομολόγησε την
    απόλυτη πεποίθηση του ότι δεν θα "αφήσουν" u964 την Ελλάδα ΝΑ φύγει από το ευρώ καθώς χρωστάει πολλά, επικαλούμενος μάλιστα ότι μόνο στην ΕΚΤ χρωστάει πάνω από 130 δισ. και υπονοώντας ότι η ΕΕ δεν θα τολμήσει να τα χάσει. Μόνο που δεν έχει πληροφορηθεί σωστά. Από αυτά τα 130 και πλέον δισ., τα 118 περίπου που είναι δάνεια του ELA στα ελληνικές τράπεζες μετατρέπονται μετά από χρεοκοπία ή έξοδο από πρόγραμμα ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΑ σε εθνικό χρέος, ενώ τα υπόλοιπα είναι ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος. Στο σύνολο τους ωστόσο, έτσι και αλλιώς, αργά ή γρήγορα, από αυτή ή μια άλλη κυβέρνηση στο μέλλον, θα πρέπει να αποπληρωθούν.
       3. Το δημοψήφισμα ως ενισχυτικό της διαπραγματευτικής δύναμης της κυβέρνησης Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επιλογή του ΟΧΙ θα ενισχύσει τη θέση της στη διαπραγμάτευση. Από την άλλη οι εκπρόσωποι της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι η επιλογή του ΟΧΙ θέτει τέλος στη διαπραγμάτευση. Γίνεται έτσι αυταπόδεικτο γεγονός ότι το ΟΧΙ δεν μπορεί να ενισχύει μια διαπραγμάτευση που το αντισυμβαλλόμενο μέρος αρνείται να προσέλθει. Άνθρακες και αυτός ο "θησαυρός".
       4. Η δημοσιονομική εκτροπή λόγω "αριστερής" ακύρωσης" του αστικού κράτους Η κυβέρνηση ασχολήθηκε καιροσκοπικά με την πραγματική οικονομία. Περιόρισε τη ρευστότητα μαζεύοντας την από τους φορείς του δημοσίου, ανέστειλε πληρωμές, κατέφυγε σε ρυθμίσεις αμφιβόλου εισπραξιμότητας και πολιτικής ηθικής, ενώ παράλληλα αδρανοποίησε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ως έμπρακτη απόδειξη της "αριστερής" "ανατροπής" του ρόλου του αστικού κράτους, Επιπλέον αδιαφόρησε πλήρως για τους παραγωγικούς φορείς περιορίζοντας τις επαφές μόνο για εργασιακά θέματα. Αποτέλεσμα η δημοσιονομική εκτροπή και η ύφεση που περιόρισαν
    τη διαπραγματευτική της ισχύ.
       Όλες οι παραπάνω "στρατηγικές" συλλήψεις αποδεικνύουν την ιδεοληπτική "σοφιστεία" ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που έχει φέρει τη χώρα σε ολέθριο αδιέξοδο. Μετατρέπουνφαντασιακά τις "υποθέσεις" επί των οποίων εργάζονται σε δεδομένα και οικοδομούν φρούδες ελπίδες και προβληματικά πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα όσο και διπλωματική απομόνωση.
       Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζουν να αγνοούν-παραβιάζουν τους ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ κανόνες  λειτουργίας της ΕΕ, των θεσμών της και ευρύτερα των διεθνών αγορών που μετέχει η χώρα  (πολλές φορές μη γνωρίζοντας ή αδιαφορώντας να πληροφορηθούν).
    Κάπως έτσι, παρασυρμένοι από τον επαναστατικό οίστρο ανατροπής του παγκόσμιου καπιταλισμού… κάπως έτσι με ανόητες εικοτολογίες… βρισκόμαστε χρεοκοπημένοι και εκτός πλαισίων της ΕΕ και του ΔΝΤ… Με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων… εν δυνάμει κλειστές τράπεζες και το δραχμικό όραμα των νέο-αριστερών εθνολαϊκιστών επαναστατών προ των πυλών… σε μια προοπτική χάους που εγγυάται η υπερψήφιση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής…
       Τουλάχιστον εναπόκειται σε εμάς τους πολίτες να αποφύγουμε το διχασμό και την πόλωση… Ας ευχηθούμε για το καλύτερο. Ας παλέψουμε για το ΝΑΙ και την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και ας ομονοήσουμε για να ξεπεράσουμε σύντομα και με αλληλεγγύη τις απαραίτητες θυσίες που χρωστάμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.
    * Διδάσκει Διεθνή Οικονομικά στο Παν/μιο του Αιγαίου. Έχει διατελέσει διευθύνων στέλεχος εταιρειών στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Διδάκτωρ Παν/μιου της Οξφόρδης