29/03/2017 - Σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων

    Αθήνα, 29/03/2017

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


       Σας κοινοποιούμε ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με θέμα διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται μεν στα λόγια η ευθύνη που φέρει ο θεράπων ιατρός για την εφαρμογή των κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, πλην όμως στην ουσία καθιστά συνυπεύθυνο το διαγνωστικό εργαστήριο για την ορθή τήρηση των Υπουργικών Αποφάσεων και της ιατρικής πρακτικής, με τελικό αποτέλεσμα τον καταλογισμό του λάθους στο διαγνωστικό εργαστήριο και ως εκ τούτου την περικοπή της δαπάνης από την εργαστηριακή διαγνωστική μονάδα.
        Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ιατρικές διαγνωστικές μονάδες είναι υποχρεωμένες να εκτελούν τις εργαστηριακές εξετάσεις που αναγράφει στο παραπεμπτικό του ασφαλισμένου ο κλινικός (παραπέμπων) ιατρός, ο οποίος έχει και την ευθύνη συνταγογράφησης βάσει των συνταγογραφικών οδηγιών και της ορθής ιατρικής πρακτικής, ενώ με την ανακοίνωση αυτή, έτσι όπως είναι διατυπωμένη δημιουργείται μία ασάφεια γύρω από τον καταλογισμό της ευθύνης εφαρμογής των κανόνων παραπομπής, που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στον ασφαλισμένο και να δημιουργεί σημαντική δυσκολία στο εργαστήριο όσον αφορά την απρόσκοπτη ροή της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι μόνο.

        Από την άλλη μεριά επιφέρει μία άσκοπη γραφειοκρατική διαδικασία και αφήνει ανοικτό πεδίο για αδικίες έως και σκόπιμες υποκειμενικές ερμηνείες στο στάδιο του ελέγχου, που πλήττουν οικονομικά μόνο την εργαστηριακή διαγνωστική μονάδα, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού η εργαστηριακή διαγνωστική μονάδα δεν προσδιορίζει ούτε το είδος των εξετάσεων που πρέπει να εκτελέσει ο ασφαλισμένος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά ούτε και την ποσότητα αυτών.

       Είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την επίλυση αυτού του ζωτικής σημασίας, για τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, θέματος .   

     

    Ανακοίνωση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Μορφή pdf)

     

    Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας
    Δρ Γεώργιος Βουγιούκας                         Ιωάννης Καραμηνάς
    Ιατρός Ακτινολόγος                                  Βιοχημικός